„ Dobry stan zdrowia to zdrowe jedzenie”
Szanowni Rodzice !
Od września 2015r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Osoby odpowiedzialne za żywienie w naszej szkole otrzymały wykaz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze. W szkolnej kuchni zwraca się szczególną uwagę na zdrowe gotowanie z większą ilością warzyw i owoców, a mniejszą zawartością tłuszczu, soli oraz cukru.
Czasami dzieciom trudno zaakceptować nowe smaki, dlatego zdarza się, że część jedzenie trafia do „kosza”. Aby tak się nie działo, Drodzy Rodzice zachęcajcie i przyzwyczajajcie dzieci do racjonalnego żywienia, bo to na pewno wyjdzie im na zdrowie
Z poważaniem
dyrektor szkoły – Marzanna Matyasik
kierownik świetlicy – Alicja Wilmańska-Paul
A oto kilka zasad szkolnego zdrowego żywienia:
1. Warzywa i owoce podajemy jak najczęściej i w jak największych ilościach.
2. Ograniczamy spożycie tłuszczów-podajemy chude mięso i ryby.
3. Unikamy spożywania cukru i słodyczy.
4. Nie dosalamy potraw, a używamy ziół, które mają cenne składniki i poprawiają smak.
5. Zachęcamy do picia mineralnej, niegazowanej wody.